Op 14 en 15 juni werd voor de 40e keer in Venray het grote internationale toernooi gehouden met dit jaar wederom meer dan 30 landen present. Bijna een thuiswedstrijd voor onze JRM judoka’s, maar het einde van het seizoen nadert en helaas kan JRM niet op volle sterkte deelnemen door kleine blessures.
Terwijl coach Jorien van Beek op zaterdag eerst even bijpraat met oude kennissen uit haar bondscoachtijd in Wales, draaien de -12 en -15 judoka’s alvast warm. Allereerst is het Robin Janssen die in de -42 kg de mat op mag. Hij wint overtuigend van een kleine sterke Rus, maar verliest helaas van een Duitser en een Belg. Bij de meisjes -15 jaar -40 kg is het Demi Laumen die elk toernooi progressie laat zien. Vandaag wint ze overtuigend van een Russische tegenstandster en verliest ze van de twee sterke Nederlandse dames Ramakers en Lo-a-Njoe. Vervolgens mag Jari Iliadis in de -38 kg bij de -15 jarigen de mat op. De eerste partij tegen een boomlange Brit gaat verloren en in de herkansing stuit een slimme Duitser de weg naar het podium voor Jari. Bij de jongens -46 kg zijn het Dirk Gijsberts en Jesse Giesbers die de mat betreden in een poule van meer dan 60 deelnemers. Dirk verliest zijn wedstrijden van een Rus en een Nederlander. En Jesse begint overtuigend met winst op zijn Zweedse opponent. Vervolgens is het NK-medaillist Quincy Haefkens die Jesse verslaat. In de herkansing wordt gewonnen van een jongen uit Oost-Nederland. Maar helaas staat daarna wederom een Nederlander Jesse in de weg. Als laatste vandaag mag Tamara Elbers de mat op bij de dames -52 kg. De Belgische kampioene Bombello kan slechts een yuko scoren tegen Tamara, maar dit is genoeg om haar naar de herkansing te verwijzen. Daarin treft Tamara een Oostenrijkse die helaas vooral te sterk is.
Zondag zijn de -18, -21 en senioren judoka aan de beurt. In de ochtend zijn het eerst, de net voor zijn vmbo geslaagde, Roel Jetten en Kas Trilsbeek die in de met meer dan 50 deelnemers bezette -66 kg poule de mat betreden. Roel weet nog één partij te winnen. Ook Silas Sanders betreedt de mat bij de jongens -73 kg. Hij wint zijn eerste drie partijen met vol punt van een Rus, een Brit en een Belg, maar moet helaas zijn meerdere erkennen in een Nederlander in de halve finale om vervolgens nipt om brons te verliezen van een andere NL-er.
Inmiddels is Yvet Willems in de -78 kg gestart. Zij wint al haar voorronde partijen overtuigend van o.a. een Italiaanse en een Britse en moet helaas in de finale haar meerdere erkennen in een Nederlandse dame. Een mooie tweede plaats voor Yvet en een prachtige, zware medaille!
Als laatste van dit mooie judoweekend betreden Jorn Poelman (-21, -73 kg) en Djoeke Bouwmans (+21, -63 kg) de mat voor het laatste toernooi van dit seizoen. Jorn weet nog wel een Brit en een Zweed te verslaan, maar verliest van een Italiaan en een Nederlander. Djoeke is verstandig en laat na verlies in de halve finale de wedstrijd om brons schieten i.v.m. een blessure.
Het was een mooi, maar wellicht voor een enkeling wat te lang, judoseizoen 2013-2014. Komende weken focussen de JRM judoka’s van jong tot oud zich nog op de judo-examens.

“SponsorKliks,

Venray 2014: Yvet pakt zilver