Het Pinksterweekend staat traditioneel in het teken van judowedstrijden en de laatste vier jaar vinden deze plaats op het internationale Kaizentoernooi van Judoclub Hercules in Echt. Dus trokken, ondanks het prachtige weer, de judoka’s van Judo Ryu Maasduinen naar het zuiden. Op zaterdag 7 juni zijn het de -12 en -15 judoka’s die aan de slag mogen. Robin Janssen (-42 kg) staat ijzersterk te judoën, maar wordt helaas net derde in zijn poule, waardoor hij niet door mag naar de finalepoule. Tamara Elbers (-52 kg) slaagt er wel in om door de voorronden heen te komen, zij verliest in de poule alleen nipt van de latere nummer twee. In de finalepoule verliest Tamara waardoor zij een goede vijfde plaats behaalt in dit sterke deelnemersveld. Bij de jongens -15 jaar staan Dirk Gijsberts en Jesse Giebers in de sterk bezette -46 kg poule met meer dan dertig deelnemers. Inmiddels is de temperatuur in de sporthal tot ver boven de 30 graden opgelopen (misschien wel meer dan 35 graden). Wellicht wat door de hitte bevangen stranden beiden helaas in de voorronden.
Zondag 8 juni zijn het de -18 en +18 dames en heren die ten tonele komen. In de ochtend mag Yvet Willems (Holthees) in de plusklasse (+63) de mat op. Helaas heeft meervoudig Nederlands kampioene in het zwaargewicht (normaal +78) Janine Penders ook besloten mee te doen en Yvet komt dan gewoon letterlijk kilo’s en een hoop internationale ervaring tekort. Uiteindelijk knokt Yvet zich nog naar een mooie derde plaats, niet slecht na zeven weken niet op de judomat te hebben gestaan.
Daarna zijn de heren -18 jaar aan de beurt. Roel Jetten draait sterk in een goed bezette -66 kg poule. Hij plaatst zich dan ook met twee prachtige ippons voor de finalepoule. Hierin verliest hij nipt in de golden score en is Roel daardoor direct uitgeschakeld.
Silas Sanders heeft eindelijk weer een super dag! Hij wint overtuigend alle poulewedstrijden met ippon. In de finalepoule treft hij eerst Jim Heijne die hij snel met twee maal o-uchi-gari verslaat. Vervolgens komt Silas tegen Westert van wie hij op het NK nog kansloos verloor. Westert heeft vandaag echter niets in te brengen. De afgesproken tactiek wordt door Silas prima uitgevoerd, Westert weet niet wat hij moet doen, krijgt eerst een waza-ari tegen (omlopen uchi-mata) om vervolgens ook met een prachtige ippon (soort sumi-otoshi) de mat van dichtbij te bekijken. In de finale treft Silas de Duitser Nuchelt, die in de halve finale Nederlands Kampioen Jasper van den Oetelaar heeft verslagen. Ook Nuchelt moet eraan geloven en met een prachtige o-uchi-gari scoort Silas ippon en neemt hij de mooie gouden medaille mee naar huis.
En wat voelt het lekker om eindelijk weer eens een keer vrijuit op basis van techniek te kunnen judoën!

“SponsorKliks,

6 ippons voor Silas Sanders in Echt