Het laatste weekend van de meivakantie werd door regionale vereniging Judo Ryu Maasduinen uit Bergen en Boxmeer in het Brabantse Mierlo doorgebracht. Elk jaar is het sterk bezette internationale Houvast toernooi van Budovereniging De Hechte Band een van de toernooien waar de wedstrijdjudoka’s naar uitkijken. In alle poules stonden er wel medaillewinnaars van de diverse Nederlandse Kampioenschappen op de mat, maar alles blijft altijd, ondanks ruim 1.100 deelnemers, erg gemoedelijk.
Zaterdag 10 mei waren het de jongens -12 en -15 die de tatami betraden. Bij de heren -15 jaar tot 46 kg waren 50 jongens ingeschreven. Ondanks diverse winstpartijen van Dirk Gijsberts, Jesse Giesbers en Ferry Giesbers bleven ze ver van het podium verwijderd. Voor Robin Janssen bleek de grote poule vooral lang wachten te zijn en helaas miste hij daardoor net de concentratie om zijn partijen winnend af te sluiten.
Zondag 11 mei gingen de dames -15 jaar de mat op, Tamara Elbers greep in de -52 kg klasse net naast het podium, ondanks twee winstpartijen een vijfde plaats. Ook Marijke Jetten draaide sterk bij de meiden -36 kg, maar ze wist ook net geen podium te behalen en werd vijfde.
Bij de heren -18 jaar hadden we ook weer diverse troeven in handen. Jamy de Man begon met twee winstpartijen in de -66 kg poule en ook Kas Trilsbeek pakte een prachtige ipponzege. Helaas stonden sterkere judoka’s daarna in de weg op weg naar het podium. Leon Poelman maakte de overstap naar de -66 kg en kwam met zijn 62 kg letterlijk massa tekort. Max Jetten moest helaas voortijdig het toernooi met een schouderblessure verlaten, sterkte Max, hopelijk valt het mee!
Het judojaar van Silas Sanders wordt gekenmerkt door verschillende (kleine) blessures, dus vandaag was het vooral opdracht om lekker te judoën en heel te blijven. Hij draaide uitstekend, kwam net tekort in de halve finale en verloor uiteindelijk om het brons. Door ook nog wat extra partijen voor danpunten te draaien, heeft Silas wel weer het gevoel voor de laatste weken van het seizoen teruggevonden.
Ondertussen was Jorn Poelman ook met zijn partijen in de -21 jaar begonnen. Een goede tactische overwinning op Jimmy van Meurs (Kenamju, 1 straf) en een prachtige ippon in de tweede partij tegen Bram Oudenhoven (S.I. Verhagen), brachten hem in de halve finale. Deze verloor hij helaas van Menno Vink (v.d. Pol), die al jaren in de top meedraait. In de herkansing werden vervolgens nog twee partijen gewonnen, eerst tegen wederom Jimmy van Meurs, die dit keer een prachtige O-soto-gari om zijn oren kreeg. En de laatste partij ging wederom op tactiek tegen een franstalige Belg. Een mooi bronzen beeld voor Jorn.
Het was leuk om oud JRM-judoka Thomas Jaspers ook weer in actie te zien. Hij volgt al 1,5 jaar een fulltime judoprogramma bij Judo Topsport Zuid in Eindhoven. Heerlijk om te zien dat hij nog altijd gewoon lekker technisch blijft judoën, af en toe even gromt, heerlijke punten maakt en hij werd dan ook overtuigend kampioen.

“SponsorKliks,

Jorn derde in Mierlo 2014