160604_Lars5e_Levi3e_VenrayZaterdag 04 juni streden ruim 800 judoka om de prachtige, zware medailles bij het 42e International Judo Tournament Venray. Ook Judo Ryu Maasduinen was dit jaar weer vertegenwoordigd, wat niet zo zelfsprekend was, want ruim één uur nadat de inschrijving open ging, zat het toernooi (met 1.400 deelnemers over 2 dagen) al vol. Maar onze JRM-kanjers doen altijd graag mee, wanneer krijg je anders de kans om tegen zoveel verschillende nationaliteiten (o.a. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Schotland, Polen, Rusland, Israël, Italië, Zweden, Tsjechië, Slowakije) te mogen judoën.

“SponsorKliks,

160605_Levi_3e_VenrayLevi Winkelmolen (Bergen) en Lars Janssen (Siebengewald) mogen starten in de twaalfkoppige -34 kg -10 jaar poule. Beiden hebben een vrijloting in de eerste ronde. Lars weet zijn eerste partij op straffen te winnen, terwijl Levi zijn meerdere moet erkennen in een Duitse judoka. Vervolgens verliest Lars zijn tweede partij van de latere nummer 2 en wint Levi in de herkansing twee partijen. Het wachten kan beginnen. Beide jongens mogen in de finalehal om brons gaan strijden en na 2,5 uur wachten weet Levi zijn partij om brons te winnen met een yuko van een Fransman. Lars komt ook een yuko voor, maar zijn Tsjechische tegenstander draait hem handig door in een tijzersterke houdgreep, waardoor Lars op een knappe vijfde plaats eindigt.
Ondertussen had Ryan Hatami (Nieuw-Bergen) zijn wedstrijden in de -42 kg -12 jaar al gedraaid. De eerste partij verliest hij van een jongen uit Oekraïne, hij wint van een Duitser en verliest zijn laatste partij van een Let. Goed gejudood en weer de nodige verbeterpunten meer naar huis genomen. Jouw tijd komt nog wel! Alleen die schouderworp er nog bij gaan maken.

Met een pauze van een aantal uren is het Ferry Giesbers (Nieuw-Bergen) die om 20:00 uur de mat op mag in de -15 jaar +66 kg categorie. Na een vrijlot in de eerste ronde weet Ferry zijn tweede partij met goed judo te winnen. In de halve finale is de tweevoudig Bulgaars kampioen Vladov te sterk. Omdat de andere poule nog lang niet klaar is, moet Ferry lang wachten op zijn partij om brons. Deze strijd gaat gelijk op, maar Ferry komt helaas in een houdgreep terecht en wordt vijfde.

Zondag 05 juni zijn het de -18, -21 en senioren judoka die mat op gaan in Venray. Dit jaar wordt er voor het eerst een Braziliaans systeem toegepast, dus blijven winnen of zorgen dat jouw tegenstander in de halve finale komt om een herkansing te krijgen.

Tamara Elbers (Wellerlooi, -63) mag als eerste de mat op. Haar mooie goede judo van de trainingen, komt er in de wedstrijden helaas nog niet uit. Ook Dirk Gijsberts (Nieuw-Bergen), Jesse Giesbers (Nieuw-Bergen) en Max Jetten (Nieuw-Bergen) gaan de mat op voor hun toernooi in de sterk bezette -60 kg categorie. Dirk verliest met armklem van een kleine sterke Belg. Ook Jesse verliest zijn eerste partij van een Belg, maar omdat zijn tegenstander de kwartfinale behaalt, krijgt Jesse een herkansing. Zijn Israëlische tegenstander is hierin te sterk. Max start met ippon winst tegen een Indiër, verliest vervolgens van een Israëliër en in de herkansing krijgt Max ippon tegen omdat hij op zijn hoofd draaiend de worp probeert te ontwijken (= hansoku-make).

Bij de junioren draait Silas Sanders (-73, Nieuw-Bergen) eindelijk weer eens in zijn eigen gewicht een goed toernooi. Met goede overwinningen, soms als het niet mooi kan, dan maar lelijk, plaatst hij zich voor de halve finale. Deze verliest hij van de latere kampioen. Helaas duurt het wachten om brons weer erg lang, een klein momentje van onoplettendheid en het brons moet Silas aan zijn tegenstander laten.

160605_Venray_Yvet3eYvet Willems (-78, Holthees) staat inmiddels op de mat voor haar eerste partij. Een lastige Duitse met lange armen en benen, maar Yvet laat zich niet gek maken en scoort met een prachtige Uchi-mata. Helaas verliest Yvet de halve finale, maar om brons laat Yvet er geen gras overgroeien. Haar eerste aanval, Sasae, is waza-ari en Yvet maakt de wedstrijd met een houdgreep af. Een welverdiende bronzen medaille.

Voor Silas en Yvet een mooie morele opsteker na een aantal ‘mindere’ toernooien.

Internationaal Toernooi Venray: Levi & Yvet naar Brons