Vanaf zondag 10 maart zullen de nieuwe IJF regels ook in Nederland worden ingevoerd.
Hieronder de belangrijkste veranderingen op een rijtje:

“SponsorKliks,

Ippon
De ippon score wordt alleen gegeven wanneer en sprake is van volledige ruglanding met impact. Alle bruglandingen worden voor ippon aangezien.

Straffen & Golden Score
Er zullen drie shido’s gegeven kunnen worden en een vierde straf betekent diskwalificatie. De shido’s geven de tegenstander nu echter geen scores meer. Twee shido’s is dus geen yuko meer voor de tegenstander. Wanneer een partij gelijk blijft zal de persoon winnen die de minste shido’s heeft ontvangen.

In de golden score zal de eerste persoon die shido krijgt verliezen of de eerste persoon die scoort winnen. Daarnaast is de golden score tijd oneindig, Hantei wordt dus afgeschaft.

De acties die met shido’s bestraft zullen worden zijn:
Losmaken van de tegenstanders grip met twee handen
– Crossgrip, Bandgrip en twee handen aan een kant zullen direct moeten worden gevolgd door een aanval.
– Directe Bear-hug

Hansoku-make
Alle acties in Nage-waza (staand) waarbij een been van de tegenstander wordt gepakt, wordt bestraft met Hansoku-make.

Ne-waza
Houdgrepen worden niet meer verbroken wanneer de wedstrijdruimte verlaten wordt. Wanneer een omstrengeling of armklem als effectief wordt gezien geldt de voorgaande regel ook voor deze technieken.

Houdgreeptijden:
10 seconden: Yuko
15 seconden: Wazari
20 seconden: Ippon

In de nieuwe u18 categorie zijn armklemmen toegestaan.

Groetprocedure
De judoka’s dienen tegelijkertijd de wedstrijdruimte te betreden en tegelijkertijd te buigen. Het handenschudden of handklappen na het groeten is niet meer toegestaan.

Via deze link (http://refereeusb.judobase.org/live/hidden/app/index.html), die alleen in Google Chrome te zien is, kan je filmpjes bekijken over de nieuwe regels.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxjb25kZWtvbWExMjN8Z3g6NTk4YWMzYjc2YzQyODcyZA geeft ook een overzicht van de nieuwe regels.

Nieuwe regels vanaf 10 maart