Informatie over de doelstelling van JRM, het bestuur, lidmaatschap enz. vind je in het menu onder dit kopje.
Informatie over lestijden, de sport zelf, dangraadhouders, enz. vind je onder het kopje Judo of Karate.

“SponsorKliks,

Historie
Judo Ryu Maasduinen is een regionale vereniging aangesloten bij de JBN in 1976 en gevestigd in de gemeenten Bergen (Lb) en Boxmeer met leden uit alle kerkdorpen en gehuchten van de gemeente Bergen (Afferden, Aijen, Nieuw-Bergen, Bergen, Heukelom, Siebengewald, Well, Wellerlooi),  Boxmeer, Sambeek, Rijkevoort, de rest van Noord-Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en zelfs uit Duitsland.

Judo Ryu Maasduinen begon ooit met judolessen in De Vennen (bestaat niet meer), verhuisde met de komst van De Asseldonk naar de kelder (nu spinningruimte) om in 2009 onze huidige dojo te betrekken.
In Boxmeer wordt in september 2011 gestart met judo in de gymzaal van het Elzendaalcollege, met een tussenstap in De Driewiek, zitten we nu in ’t Hoogkoor, eerst bij de kegelbaan en nu in het gymzaaltje.

In 2003 slaat de toenmalige Budovereniging Bergen een nieuwe richting in met het aanstellen van Jorien van Beek als trainster en oud-bondscoach en meervoudig Olympisch coach Willem Visser als bestuursvoorzitter. Techniek moet de boventoon gaan voeren. Op basis van techniek naar de top. Vanaf maart 2009 wordt, met het betrekken van onze eigen dojo, de naam veranderd in Judo Ryu Maasduinen. Judo i.p.v. budo omdat de meeste leden binnen deze JRM-tak trainen. Ryu betekent ‘stijl’, JRM wil namelijk op basis van techniek judoka en karateka opleiden en prestaties neer zetten. En Maasduinen om het regionale karakter van onze vereniging te benadrukken.

In 2017 besluit Jorien van Beek een uitdaging in Zwitserland aan te gaan en geeft zij het stokje door aan (oud-)pupillen Rick Jaspers, Yvet Willems en Franc Trilsbeek en Mart Hendriks van Budoschool Gennep.

Resultaten
De nieuw aanpak van Judo Ryu Maasduinen sinds 2003 heeft ervoor gezorgd dat inmiddels 37 judoka de 1e Dan (zwarte band) hebben behaald, daarnaast zijn er 21 judoka doorgestroomd naar 2e Dan en heeft Fabian Elbers als eerste JRM-judoka een 3e Dan behaald, gevolgd door Jorn Poelman in 2016. Thomas en Rick Jaspers (lid van STJN) worden in 2017 ook 3e Dan nadat ze weer in Bergen kwamen trainen voor het examen.
In contrast met de periode tot 2003 waarin de vereniging voornamelijk uit jeugdleden bestond en slechts twee judoka opgeleid zijn tot eerste Dan. Ook bij het karate is de eerste dangraadhouder inmiddels verwelkomd.

Vanaf 2004 staan er elk seizoen judoka’s op de diverse Nederlandse kampioenschappen (tot 15, tot 18 en tot 21 jaar) en zelfs bij de senioren heeft Judo Ryu Maasduinen het gezicht kunnen laten zien. In 2006 wint Alex Timmers als eerste JRM-judoka een bronzen medaille op het NK tot 15 jaar in de categorie -66 kg. In 2007 pakt Dave Thomassen brons op het NK tot 15 jaar -66 kg, hij herhaalt dit in 2009 bij het NK tot 17 jaar -73 kg. Roy Timmers verovert brons bij het NK tot 17 jaar -90 kg in 2010 en Thomas Jaspers wint brons bij het NK tot 17 jaar in 2011 -73 kg. Thomas volgt inmiddels een fulltime judoprogramma bij Judo Topsport Zuid in Eindhoven en wint in 2015 het brons bij het NK tot 21 jaar -81 kg.
Djoeke Bouwmans krijgt een eervolle vermelding, zij wordt vijf maal vijfde op NK’s tot 17 jaar, tot 20 jaar en bij de senioren in de categorie -57 kg.
In 2014 weet de 44-jarige Cobus Iliadis bij het eerste Open NK Masters een bronzen medaille te winnen, 24 jaar nadat hij Nederlands Kampioen bij de junioren (tot 21 jaar) werd. In 2015 pakt hij in de M4 klasse -90 kg het zilver.
In 2016 grijpt Fabian Elbers (-66) net naast een podiumplek bij het NK Studenten en staat Yvet Willems  (-78) voor het eerst op het NK Senioren.

Onze dojo’s
De eigen dojo van Judo Ryu Maasduinen is gevestigd in Den Asseldonk aan Asseldonkstraat te Nieuw-Bergen. De dojo is bereikbaak via de hoofdingang van Den Asseldonk (volg de bordjes) en via onze eigen ingang achterom. De JRM-dojo is ruim 100 m2 met daarbij twee ruime kleedkamers en een gemeenschappelijke ruimte van waaruit de ouders de lessen kunnen volgen en van een kopje koffie of thee kunnen genieten.
In onze eigen dojo wordt karateles gegeven door Ronnie Miesen voor iedereen vanaf 8 jaar en judolessen worden gegeven door Rick Jaspers, Yvet Willems en Mart Hendriks voor jong en oud vanaf 3,5 jaar.

Sinds 2011 heeft Judo Ryu Maasduinen een dependance in Boxmeer waar judoles voor kinderen vanaf 5 jaar wordt gegeven in Sportcentrum ’t Hoogkoor aan de Koorstraat 1 in Boxmeer. Vanaf januari 2016 worden er twee avonden in Boxmeer judolessen gegeven door Franc Trilsbeek en Yvet Willems en de ambitie om in Boxmeer nog verder te groeien is aanwezig. Vanaf augustus 2017 neemt Mart Hendriks het stokje in Boxmeer van Yvet over.

Samenwerking
Judo Ryu Maasduinen profileert zich bij de basisschooljeugd door het Judo op School project en via Sjors Sportief, waarbij de samenwerking plaatsvindt met o.a. de combinatiefunctionarissen in Bergen, alle basisscholen uit de gemeenten Bergen en Boxmeer, ZonMw, Sportimpuls, Judo Bond Nederland en Sjors Sportief via stichting Doe je Mee.